Hoe bedwantsen voorkomen?

Hoe bedwantsen voorkomen, hoe doe je dat? Als je ooit bedwantsen in huis hebt gehad of je kent iemand waar de bedwants heeft gewoond dan zul je weten dat het op z’n zacht gezegd geen pretje is. Je hele huis staat op z’n kop en er is geen plek in huis waar je nog op je gemak kunt zitten of rustig kan slapen. De naam bedwants doet dan wel vermoeden dat dit akelige beestje alleen in je bed huist maar hij kan door je hele woning zitten. Volledig voorkomen is niet makkelijk, maar door de tips in dit bericht te volgen maak je de kans in in ieder geval zo klein mogelijk dat je ze mee naar huis neemt.

 

Let op bij je vakantie of reis

De bedwants is de laatste jaren een ware plaag aan het worden, en we kunnen nu al zeggen dat het aantal meldingen de voorgaande jaren alweer overstijgt. De reden is dat we steeds vaker reizen al is het maar voor een paar dagen. We slapen in een hotel, de bedwants loopt je koffer in, kruipt tussen je kleding en zonder dat je het weet neem je de bedwants mee naar huis. Eenmaal thuis gekomen zet je je koffer open en ga je de kleding wassen. De bedwants wacht niet tot jij hem in de wasmachine stopt. De bedwants loopt rustig de koffer uit en zoekt een nieuwe veilige plek in jouw huis. En dan begint de ellende. De bedwants heeft bloed nodig en gaat prikken, legt eitjes en binnen de kortste keren heb jij een huis vol met bedwantsen. Hoe ga je bedwantsen voorkomen?

Hoe bedwantsen voorkomen: let op in je hotel!

Het bovenstaande dat wil jij natuurlijk niet als je net die leuke vakantie achter de rug hebt. Hoe zou je de bedwantsen overlast kunnen voorkomen? Als je op reis gaat zou je extra alert moeten zijn. De bedwants neem je in bijna alle gevallen mee uit een hotel. Als je dus in een hotel logeert laat dan je koffer niet open staan als je je kleding welke je nodig hebt uit je koffer hebt gehaald. Op een onbewaakt ogenblik loopt een eventueel aanwezige bedwants namelijk zo jouw koffer in.

Tip: Mocht je de bedwants in huis hebben, bel meteen een ongediertebestrijder zodat deze de bedwantsen kunnen bestrijden.

  • Gooi nooit je koffer op het bed van je hotelkamer.
  • Of je in een 5-sterren hotel of in een goedkoop hostel logeert dat maakt geen verschil, overal waar reizigers zijn kan je de bedwants aantreffen.
  • Controleer de naden van het bed, het dekbed, eventuele kieren en scheuren in de muur. Ook losgelaten behang en de plinten zijn een aangename verstopplek voor de bedwants.
  • Om te voorkomen dat de bedwants ’s nachts via de muur je bed in loopt zou je het bed iets van de muur af kunnen zetten.
  • Zoek naar rode vlekken op het beddengoed. Rood beddengoed wil vaak zeggen dat het hotel iets te verbergen heeft. Hier ziet u bloedvlekken namelijk veel minder goed op.
  • Als je bedwants in je hotel kamer hebt gevonden vraag dan meteen een andere kamer, het hoeft niet zo te zijn dat het hele hotel last heeft van bedwants.
  • Als je eenmaal thuis gekomen bent pak je koffer dan voorzichtig uit en was als dit mogelijk is zoveel mogelijk kleding op 60 graden. Als je het niet vertrouwd stop dan al je kleding uit je koffer in een vuilniszak (het liefst buiten). Breng deze naar de wasmachine en was deze op een zo hoog mogelijke temperatuur.
  • Kleding welke je niet op 60 graden kunt wassen kan je 48 uur invriezen op een temperatuur van minimaal -20 graden. Als jezelf geen ruimte hebt in je vriezer dan is het aan te raden om een ongediertebestrijder te bellen om te vragen of je daar je kleding kan invriezen.
  • Spullen welke je niet met water kunt wassen moet je schrobben of ook invriezen.

Hoe bedwantsen voorkomen: even googlen

Als u een hotel gaat boeken is het raadzaam om voordat u dit doet even te kijken op Google of er reviews over het hotel zijn geschreven in combinatie met de bed bug (bedwants).
Tik in Google: ‘naam van uw hotel + bed bugs’, een voorbeeld van een hotel waar je bedbugs logeert vind je hier. Het is een eenvoudige manier om bedwantsen te voorkomen.

bedwantsen
Een groep bedwantsen bij elkaar

Hoe bedwantsen voorkomen: opletten bij tweedehands

Tegenwoordig worden er steeds meer tweedehands meubelen gekocht via internet op bijvoorbeeld Marktplaats. Het is natuurlijk verleidelijk om op deze manier mooie meubels te kopen voor een zacht prijsje. Maar pas op! Ook hier kan goedkoop duurkoop worden, als je een meubelstuk in huis haalt waar de bedwants in huist. Al lijkt het op het eerste gezicht een schoon meubelstuk, de bedwants kan in naden en kieren verstopt zijn. Eenmaal thuis zal de bedwants deze verstopplek verlaten en loopt zo jouw huis door. Met alle gevolgen van dien.
Je kunt natuurlijk wel gewoon tweedehands meubelen blijven kopen maar wees alert. Controleer de naden en kieren van het meubelstuk en de bedwants houdt van warmte dus ook in een tweedehands laptop of TV voelt hij zich helemaal op zijn gemak.

Opletten bij andere mensen en openbaar vervoer

De laatste tip hoe bedwantsen voorkomen is minder vanzelfsprekend. Je zult er niet bij stil staan maar je kunt de bedwants ook meenemen als je bij iemand op bezoek bent geweest, of de visite neemt de bedwants mee jouw huis in. Net als bij een hotel hoeft het huis waar je op bezoek bent niet vies te zijn de bedwants heeft het namelijk ook in een schoon hotel of huis prima naar zijn zin. Als je bedwantsen hebt dan kunnen deze met je meereizen en zich losmaken op de bank waarop je zit. Doordat de bedwants een plat lichaam heeft kan hij ook zo via een kier van de buren jouw huis in lopen. Zeker in een oud houten huis is de kans hierop aanwezig.

Dat het openbaar vervoer niet de meest hygiënische plek is dat zullen we je niet hoeven te vertellen, dus ook in het openbaar vervoer is het mogelijk dat je de bedwants tegenkomt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het vliegtuig waar je met veel mensen op een kleine ruimte zit en deze mensen komen vaak ook nog eens uit een hotel…

bedwantsen beet herkennen
Het resultaat van bedwantsen beten op de huid van een mens. Bron: Flickr

1 gedachte over “Hoe bedwantsen voorkomen?”

  1. Pingback: Bedwants? Kleding invriezen of wassen op 60 graden | Bedwants bestrijden

Reacties zijn gesloten.