Bedwantsen voorkomen

Bedwantsen voorkomen

Hoe bedwantsen voorkomen?

Ongedierte in huis is altijd een vervelend probleem. Sommige mensen krijgen het al benauwd bij de gedachte aan één kruipend, kriebelend beestje. Dus het idee dat ze in groten getale je woning bevolken, doet de meesten van ons echt gruwen. Gelukkig zijn er een flink aantal middelen te verkrijgen, die overlast van insecten tegen kunnen gaan. Denk daarbij aan muggen werende producten voor je huis en je lijf, vlooien- en tekenbanden voor je huisdier en speciale vallen voor kruipende indringers als kakkerlakken. Maar hoe kun je eigenlijk de tegenwoordig steeds verder oprukkende bedwantsen tegen houden?

Ongewenste gasten


Bedwantsen zijn ongewenste gasten, die zich het liefst in je slaapkamer nestelen om er vervolgens nooit meer vrijwillig te vertrekken. Door hun geweldige verstopkwaliteiten zijn ze al nauwelijks te zien, maar als je eenmaal weet dat ze er zijn, is er ook niet zo veel dat je zelf kunt ondernemen om er voor te zorgen dat ze verdwijnen. Bedwantsen zijn een hardnekkig soort, dat het beste door een professionele ongediertebestrijder uit je huis verwijderd kan worden. Pogingen om dit zelf voor elkaar te krijgen, zijn vaak tot mislukken gedoemd. Bespaar jezelf dus een heleboel ellende door allereerst te voorkomen dat deze parasieten überhaupt bij je binnen dringen.

Waaraan kun je bedwantsen herkennen?


Op momenten dat bedwantsen zich aan de buitenwereld tonen, zijn ze ook direct goed te herkennen. Het probleem is alleen dat ze dat niet zo vaak doen. Bedwantsen zijn echt geboren verstoppers en komen alleen uit hun schuilplaats als ze zich willen voeden. Als het moet kunnen ze maanden zonder eten, maar als ze de kans krijgen, bijten ze het liefst iedere 5 tot 7 dagen in een menselijke prooi.

Als je bedwantsen ziet kruipen is hun ovale lijf met de zwarte strepen op de rug waarschijnlijk het eerste dat je op zal vallen. Die strepen zijn overigens geen echte strepen, maar rijen haartjes. Wat verder opvalt, zijn de korte pootjes, waarop ze zich razendsnel uit de voeten kunnen maken. De kop is puntig en loopt uit in een steeksnuit, waarmee ze het bloed uit hun gastheer zuigen. Hun platte lijf zorgt ervoor dat ze zich makkelijk in nauwe kieren en spleten kunnen verschuilen.

Hoe verspreiden bedwantsen zich?


De bekende uitspraak ‘Voorkomen is beter dan genezen’, geldt zeker voor ongedierte plagen. Maar hoe kun je je huis nu beschermen tegen de komst van bedwantsen? Er zijn een aantal maatregelen, die het risico op ongedierte aanzienlijk kunnen verkleinen. Om te weten welke dat zijn, moet je je eerst realiseren hoe bedwantsen zich eigenlijk verspreiden. De meeste bedwantsen komen voor in gebouwen waar veel mensen dicht op elkaar slapen, zoals in slaapzalen van hostels of opvangcentra. Maar ook daar waar de gasten of logees zich in hoog tempo opvolgen, zoals in hotels. Deze plekken zijn het spreekwoordelijke paradijs voor bedwantsen en letterlijk een broedplaats voor besmettingen. Omdat de bezoekers ook altijd weer snel naar andere plaatsen vertrekken, is verspreiding van de bedwantsen heel erg eenvoudig.

E-Book bedwantsen herkennen en bestrijden

Heb jij last van bedwantsen? Daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk van af, wij hebben daarom een E-book geschreven met een stappenplan bedwantsen bestrijden. Als je de tips uit het E-book raadpleegt zullen de bedwantsen ook niet terug komen!

Bestel hier je E-Book over Bedwantsen

Het E-Book “Bedwants voorkomen, herkennen en bestrijden”

  • Bedwantsen voorkomen
  • Bedwantsen herkennen
  • Stappenplan bedwantsen bestrijden
  • Prijs: €7,99
Bedwantsen E-Book
Bestel hier je E-Book over Bedwantsen

Bescherm je huis tegen bedwantsen


Mensen die vaak op reis zijn, doen er niet alleen goed aan om tijdens hun verblijf in een hotel hun kamer en vooral bed goed te controleren. Ook hun koffer kunnen zij maar het beste zo veel mogelijk gesloten houden. Bij thuiskomst is het zaak de inhoud (het liefst buiten) uit te pakken en te controleren. Wasgoed kun je meteen in een afgesloten zak naar de wasmachine vervoeren. Zo voorkom je dat er onderweg bedwantsen uit vallen en je huis besmetten. Als je je meegebrachte spullen zorgvuldig checkt en kleding direct op 60 graden wast, wordt de kans miniem dat je bedwantsen naar je eigen slaapplek overbrengt.

Pas op met tweedehands meubels


Nu je meer weet over de leefwijze en de verspreiding van de bedwants lijkt het een logisch advies: pas op met tweedehands meubels. Zeker meubels die direct vanuit het ene woonhuis worden over gedaan naar het andere kunnen bedwantsen met zich mee dragen en op deze manier een nieuwe besmettingshaard veroorzaken. Meubels die al een tijdje bij een tweedehands winkel staan zijn wat dat betreft iets veiliger, want de bedwantsen zullen daar waarschijnlijk al uit vertrokken zijn. Waarom de aanschaf van een tweedehands matras niet zo’n goed idee is, moge duidelijk zijn.

Was tweedehands kleding direct na aanschaf


Wat voor tweedehands meubels geldt, geldt uiteraard ook voor tweedehands kleding. Ook al ziet het er allemaal nog zo mooi uit en ruikt het lekker fris, was het direct na aanschaf op een veilige manier en droog het spul het liefst in een droger op hoge temperatuur. Laat je nieuwe aanwinsten in ieder geval niet in de buurt van andere kledingstukken liggen of hangen. Mocht er ergens een bedwants verscholen zitten, dan heeft het beestje maar weinig gelegenheid nodig om een nog betere schuilplaats te vinden.Beperk het aantal schuilplaatsen


Bedwantsen wonen in schuilplaatsen. Hoe meer mogelijkheden ze hebben om zich in jouw slaapkamer te verstoppen, hoe makkelijker het leven voor ze wordt. Zorg dus dat spleten in stucwerk gerepareerd worden. Dat loshangende stukken behang worden vastgeplakt. Dat je geen stapels kleding of tassen op de grond laat liggen en dat je ter bescherming van je matras eventueel een matrashoes aanschaft. Probeer de ruimte zoveel mogelijk opgeruimd en overzichtelijk te houden en stofzuig een paar keer per week, zeker als je een ondergrond van tapijt hebt. Bedwantsen kunnen zelfs via stopcontacten en leidingen van het ene huis naar het andere lopen, wat met name bij appartementen kan gebeuren. Blijf dus altijd alert.

Verstoor de voortplanting


Mannelijke bedwantsen bevruchten de vrouwtjes door een gaatje in hun schild te boren en ze op die manier te injecteren met hun geslachtscellen. Deze vorm van bevruchting wordt ook wel een traumatische inseminatie genoemd. Na de bevruchting legt de vrouwelijke bedwants maximaal 10 eitjes. In haar leven kan ze dat ten hoogste 20 tot 30 keer doen. Deze eitjes zijn wit van kleur en ook gedeeltelijk transparant. Mocht je eitjes van een bedwants vinden, dan moet je ze onmiddellijk bestrijden. Zo verstoor je de voortplanting en kunnen er geen nieuwe bedwantsen bij komen. Eitjes die niet tijdig gesignaleerd worden, komen na 10 dagen uit.

Check lijf en leden


Bedwantsen worden negen van de tien keer opgemerkt doordat je op je lijf rode plekjes ontdekt. Die plekjes, die veelal lijken op uitslag van het één of ander, zijn bedwantsen beten. Jeuk, een branderig gevoel en milde tot matige zwellingen zijn de symptomen van deze beten. Het is niet altijd simpel (of terecht) om direct de bedwants als schuldige voor deze plekken aan te wijzen. Maar, als de beten zich in een rijtje of cluster bevinden, is dat wel een sterke aanwijzing die in de richting van deze parasieten wijst.Luie eters


Bedwantsen zijn namelijk een beetje luie eters, die niet de moeite nemen op hun gastheer te klimmen, maar gewoon bijten op de plek waar het betreffende lichaamsdeel het bed raakt. Daarna nemen ze zo’n 5 tot 10 minuten de tijd om zich vol te zuigen met bloed. Mocht het slachtoffer in kwestie in die tijd bewegen, dan zal de bedwants direct loslaten en het op een andere plek opnieuw proberen. Dit is dan wel een plek die dicht in de buurt van de eerste ligt. Vandaar het herkenbare patroon van beten.         

Onderneem meteen actie


Het is een misverstand om te denken dat bedwantsen en ander ongedierte alleen vieze huizen binnen dringen. De omvang van het probleem is vaak wel evenredig groot aan het gebrek aan hygiëne in een woning, maar ook een enkele bedwants is al vervelend om in huis te hebben en dat kan iedereen overkomen. Snel reageren en meteen beginnen met bestrijding is de enige juiste oplossing. Iedereen die daarmee wacht (uit schaamte, om financiële redenen of omdat de gevolgen onderschat worden) neemt een groot risico dat de zaken uit de hand gaan lopen.