Hoe bedwantsen bestrijden?

Als je erachter bent gekomen dat je bedwantsen, of bed bugs, hebt, is uiteraard de eerste vraag die in je opkomt: hoe bedwantsen te bestrijden? En wellicht als tweede; bedwantsen bestrijden, wat kost dat? Als je weet dat je bedwantsen in huis hebt dan is zul je snel tot actie moeten overgaan. Het bestrijden van bedwantsen is een klus welke je moet laten uitvoeren door een gespecialiseerde ongediertebestrijder. In dit blogbericht lees je er alles over!

Hoe bedwantsen bestrijden: wees voorzichtig!

bedwants
een bedwants herkennen van dichtbij

Zodra je weet dat je bedwantsen in huis hebt moet je zorgvuldig te werk gaan. Een eerste reactie is alles te gaan wassen en je kleding en beddengoed op te pakken en te verplaatsen naar de badkamer. Hier gaat het vaak al fout, door dat je het beddengoed van je bed afhaalt en onbeschermd naar de badkamer brengt zul je mogelijk al enkele tientallen eitjes verliezen. De eitjes van de bedwants zijn zo klein dat als je niet weet hoe deze eruit zien je ze niet zult herkennen. Doordat je de eitjes verliest zullen deze nu niet alleen in je slaapkamer liggen maar ook in je badkamer en alles waar je langs bent gelopen.

Verstopplekken

De bedwants verstopt zich over het algemeen in de slaapkamer vandaar ook de naam, al wordt de bedwants (bedbug) ook wel wanduis genoemd. Eenmaal in je slaapkamer zal de bedwants zich schuil houden in de kieren van je matras, tussen het loszittend behang en andere plekken waar je niet zo snel zult zoeken. Als de bedwants zo een veilige plek heeft gevonden dan kan hij daar 8 maanden blijven zitten zonder dat hij voeding (bloed) nodig heeft. Je zult de bedwants alleen s’nachts kunnen zien als hij op de co2 uitstoot en het menselijk lichaam afkomt. Als jij lekker ligt te slapen zal de bedwants toeslaan, hij zal je proberen te bijten om zo aan het bloed te komen. De volgende ochtend zal je een soort uitslag of muggenbulten op je lichaam hebben en je zult mogelijk bloedsporen op je onderlaken zien. De bedwants heeft een voorkeur om in je enkels te bijten.

Gif of bestrijdingsmiddelen

Nadat je hebt geconstateerd dat je last van bedwantsen hebt bel je de ongediertebestrijder. Deze zullen vaak binnen 24 uur bij je langs kunnen komen (ook in het weekend). Het bestrijden van de bedwants doen ze met gif, alle randen en kieren van je vloer zullen worden ingespoten, je bed zal worden behandeld en de plekken waar je de bedwants hebt gezien kan een extra behandeling krijgen. Na de behandeling zul je 3 uur je huis niet in mogen, ook je huisdieren zullen niet binnen mogen blijven. Als je een aquarium hebt zul je de pomp uit moeten zetten, dit om de giftige stoffen niet het aquarium in te laten zuigen.

Bedwantsen bestrijden met hitte

Een andere veel duurdere optie is om de bedwantsen te bestrijden met hitte. Hierbij worden alle kamers verhit tot een temperatuur van 60 graden. Dit is een intensive klus en neemt veel meer tijd in beslag. Vandaar dat de bedwantsen bestrijden met hitte ook een stuk duurder is dan de manier waarbij er met gif wordt gespoten.

Het belangrijkste: wees er snel bij

Voorkomen is uiteraard het allerbelangrijkste. Maar daarnaast is het vooral zaak om snel te reageren. Als je weet dat je bedwantsen hebt wacht dan niet te lang met het inschakelen van een professionele ongediertebestrijder. Hoe langer je namelijk wacht hoe groter de kans zal zijn dat je de bedwants verder verspreidt, en niet alleen door je eigen huis maar je neemt ze ook makkelijk mee naar mensen waarbij je op bezoek gaat.

bedwantsen eitjes, bedwantsen poep en bedwants
bedwantsen eitjes, bedwantsen poep en bedwants. Bron: heatrx