Bedwantsen bestrijden

Bedwantsen bestrijden

Hoe kan je bedwantsen bestrijden?

bedwantsen bestrijden
Bedwantsen zijn een plaag, die de laatste jaren steeds vaker voorkomt. Het kleine beestje behoort tot de parasitaire insecten, die zich voeden met menselijk of dierlijk bloed. De bedwantsen danken hun naam aan de plaats waar ze het meeste voorkomen, namelijk in en rond het bed. Omdat ze zich goed kunnen verbergen in lakens en matrassen zijn de bedwantsen soms niet goed zichtbaar en vaak moeilijk te bestrijden. Om te voorkomen dat de plaag zich door de rest van je huis uitbreidt, is het belangrijk om zo snel mogelijk een professionele bestrijder in te schakelen, die de wantsen kan uitroeien.

Opmars van de bedwants


Decennia geleden waren bedwantsen een veelvoorkomend soort ongedierte. Dankzij het gebruik van bestrijdingsmiddelen als DDT en blauwzuur is de aanwezigheid van bedwantsen in hotels en huizen vanaf de Tweede Wereldoorlog sterk afgenomen. Inmiddels worden deze middelen vanwege de gezondheidsgevaren voor mens en dier niet meer gebruikt. Tot enkele jaren terug leek de bedwants eigenlijk niet meer voor te komen in Nederland, maar dat is de laatste jaren helaas wel veranderd. Doordat we tegenwoordig steeds reislustiger zijn en overal ter wereld op plekken komen, waar het niet zo nauw genomen wordt met de hygiëne, verspreiden de bedwantsen zich razendsnel. En daar helpen we zonder het te weten zelf aan mee.

E-Book bedwantsen herkennen en bestrijden

Heb jij last van bedwantsen? Daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk van af, wij hebben daarom een E-book geschreven met een stappenplan bedwantsen bestrijden. Als je de tips uit het E-book raadpleegt zullen de bedwantsen ook niet terug komen!

Bestel hier je E-Book over Bedwantsen

Het E-Book “Bedwants voorkomen, herkennen en bestrijden”

  • Bedwantsen voorkomen
  • Bedwantsen herkennen
  • Stappenplan bedwantsen bestrijden
  • Prijs: €7,99
Bedwantsen E-Book
Bestel hier je E-Book over Bedwantsen

Ongewenste souvenirs


Bedwantsen komen het meeste voor in hotels en hostels. Daar worden de bedden door meerdere mensen beslapen en zeker in de goedkope sector worden de bedden niet na elk verblijf (goed) verschoond voor de volgende gast. Bedwantsen die eenmaal hun intrek hebben genomen in beddengoed of matras zijn er bijna niet meer uit te krijgen. Toeristen die in deze bedden slapen hebben soms niet eens in de gaten, dat ze hun bed delen met deze parasieten en nemen ze ongemerkt mee naar huis via kleding en bagage. De ongewenste souvenirs worden pas ontdekt als het al te laat is.  

De aanwezigheid van bedwantsen vaststellen


Om zeker te weten dat je last hebt van bedwantsen zal je eerst hun aanwezigheid moeten vaststellen. De rode zwellingen op je huid, die ontzettend kunnen jeuken, zijn zeker een aanwijzing, maar er zijn meerdere insecten die deze kunnen veroorzaken. De afwezigheid van een rood puntje in het midden van het bultje is kenmerkend voor een beet van de bedwants. Ook de plaats van de beten zijn goede indicaties. Bedwantsen bijten voornamelijk op plekken, die bedekt zijn tijdens het slapen en dan lijken ze nog een voorkeur te hebben voor de benen.

Ook de hoeveelheid bultjes valt op net als het patroon waar ze zich in bevinden; meestal zijn het meerdere rode plekjes en dan vlak bij elkaar. Vaak zelfs in een rijtje van 3. Maar de meeste zekerheid krijg je uiteraard na een visuele waarneming. Bedwantsen zijn erg goed in verstoppen, maar laten, weliswaar minieme, sporen achter. Zwarte stipjes zo klein als speldenpuntjes zijn uitwerpselen. Deze kunnen ook van vlooien zijn, maar dat je ongenode gasten in huis hebt, weet je dan alvast zeker. Ook kleine bloedvlekjes op je hoeslaken of beddengoed geven de aanwezigheid van een parasiet aan.Onderkruipsels met een plat schild


Bedwantsen zijn eigenlijk kleine onderkruipsels van zo’n 5 tot 6 millimeter lang met een plat schild. Ze hebben zes poten en een kenmerkend patroon van strepen op hun rug. Door hun platte schild kunnen ze gemakkelijk overal in en onder kruipen. Zelfs stopcontacten kunnen als geschikte schuilplaats fungeren. Scheuren in de wand zijn ook een vaak gebruikte plek en geven de bedwants zijn bijnaam ‘wandluis’. Een beetje misleidend wellicht, omdat bedwantsen absoluut niet verwant zijn aan luizen. Eigenlijk kun je pas met zekerheid zeggen dat je last hebt van bedwantsen als je ze met eigen ogen hebt gezien.

Zo snel mogelijk bestrijden


Bedwantsen moet je zo snel mogelijk bestrijden. Vrouwelijke exemplaren kunnen in hun leven wel 200 eitjes leggen, dus voor je het weet, kun je te maken hebben met een heuse plaag. Hoewel bedwantsen zich voornamelijk in en rond het bed bevinden, moet de hele ruimte gedesinfecteerd worden, zodra hun aanwezigheid bekend is. Beddengoed zou je eventueel zelf nog kunnen aanpakken door het te wassen op 60 graden, een temperatuur die bedwantsen niet overleven, maar dan moet je wel heel voorzichtig zijn om de beestjes niet door je hele huis te verspreiden. Lakens direct van het bed in een plastic (vuilnis)zak doen en deze pas in de wasmachine weer uitpakken, is het veiligst.

Voor de rest van je slaapkamer heb je de ongediertebestrijding nodig. Zelf bedwantsen bestrijden is bijna onmogelijk. Als leek heb je niet altijd in de gaten op welke plekken deze insecten zich kunnen bevinden en heb je ook niet de juiste middelen om ze uit te roeien. Het loont daarom zeker het geld en de moeite om voor deze vervelende klus een professional in te schakelen. Een expert heeft de juiste ervaring om de beestjes te vinden en ze te verwijderen of te bestrijden. Tegenwoordig worden hiervoor uiteraard alleen middelen gebruikt, die de volksgezondheid niet in gevaar brengen.

Hittebehandeling


Een moderne methode om de bedwantsen te lijf te gaan, is een hittebehandeling. Bij deze behandeling wordt de ruimte, waarin de bedwantsen zich bevinden, verhit tot een temperatuur van 60 graden Celsius. Dit is voldoende om de bedwantsen te doden. Bovendien kunnen ook de jonge wantsen, de nimfen, en de eitjes deze temperatuur niet overleven. In de meeste gevallen is één behandeling voldoende om je van het bedwantsenprobleem af te helpen. Bovendien worden er bij deze methode geen schadelijke insecticiden gebruikt, is het snel en veilig en wordt er geen schade toegebracht aan je huis of inboedel.

Insecticiden


Je kunt ook insecticiden gebruiken om bedwantsen te doden. Insecticiden zijn chemische bestrijdingsmiddelen en hebben diverse nadelen. Eén van de belangrijkste dingen die je je moet realiseren bij het gebruik van insecticiden is dat ze niet alleen voor de betreffende insecten, maar ook voor andere dieren en zelfs mensen schadelijk kunnen zijn. Ze zijn als het ware aselectief en werken niet alleen tegen de insecten waartegen ze worden ingezet, maar ook tegen alle andere soorten die ermee in aanraking komen. Een effectief, maar gevaarlijk goedje dus, dat je beter in de handen van de professionele ongedierte bestrijder kan laten.

Bedwantsen in huis voorkomen


Beter dan bestrijden, is natuurlijk bedwantsen in huis voorkomen. Er zijn bepaalde dingen die je kunt doen om de kans op besmetting met een bedwantsenplaag zo klein mogelijk te maken. Pas bijvoorbeeld goed op bij de aanschaf van tweedehands meubels, zoals bedden en banken. Controleer ze eerst op ongewenste gasten en behandel ze eventueel preventief voor je ze in je huis neerzet. Stofzuig regelmatig en zorg dat scheuren in behang en wanden gerepareerd worden. Reageer direct op de eerste aanwijzingen dat er ongedierte in je huis zit en maak er meteen werk van ze op te ruimen of dit te laten doen door een ervaren bedrijf.Tips voor reizigers


Controleer altijd het bed voor je er in gaat slapen. Kijk goed onder het kussen, in het sloop, onder de lakens, bij het voeten- en hoofdeinde. En vergeet ook niet op, onder en in de naden van het matras te kijken. Zoek naar kleine zwarte puntjes (uitwerpselen) of minuscule bloedvlekjes die de aanwezigheid van bedwantsen zouden kunnen verraden. Zet je koffer of rugzak niet op de grond, maar op een daarvoor bestemd rek, als het aanwezig is. Blijf je maar één of twee nachten, haal dan niet al je kleren uit je koffer, maar laat ze veilig opgeborgen zitten. Gooi bij thuiskomst meteen je kleding in de was en maak je koffer buiten schoon.